spara pengar spartipsSpartips för en bättre ekonomi En sparad krona är en krona du kan investera som kan växa till 2 kronor. Du lägger kanske redan undan 10% av din inkomst, men det finns mer att göra. Dags att se över dina utgifter och spara tusentals kronor varje månad som sedan kan investeras

Få pengarna att räcka längre

Tips på hur du kan spara pengar varje månad för att använda till investeringar istället

Lägg upp en budget

Ja, det är tråkigt men absolut nödvändigt för att få överblick. Om du skriver upp alla dina utgifter, får du en bra bild av vad pengarna går till. Om du har internetbank och betalkort kan du även få en överblick över dina utgifter genom att gå igenom de inköp du gjort via kortet. Ett papper och en penna räcker, om du föredrar excel så finns en gratis mall att ladda ned.

Spara in på maten

Planera dina matinköp och spara tusentals kronor. Gör en inköpslista och håll dig till den när du handlar. Lär dig vad saker kostar, då blir det lättare att hitta de lägsta priserna. Använd dig av jämförpriser för att ta reda på vilken vara och vilken affär som är billigast. Prova att handla i en annan butik än vad du normalt gör – prisskillnaden från en butik till en annan kan vara väldigt stor. Läs mer om hur du kan spara pengar på inköpen

Det finns inga gratis luncher

Gör egen matlåda och spara 1 000-2 000 kr per månad. Genom att laga mat hemma, ta vara på rester och göra matlådor kan du spara flera hundra kronor i månaden. En lunch på stan varje arbetsdag kan kosta 100kr / dag, det blir runt 2 000kr per månad bara på luncher.

Bokmalen som gör hål i plånboken

Om du gillar att läsa böcker så nyttja de bibliotek du har i din närhet. Om du läser 1 bok per månad och 1 bok kostar runt 100kr så sparar du 1 200kr per år på att låna böckerna i stället.

Internet, tv, telefoni

Se över avtalen för tv, internet, telefon och el med mera och spara tusentals kronor. Behöver du alla tv-kanaler? Går det att ringa billigare? Vissa mobiloperatörer, som Vimla, ger dig sänkt kostnad om du tipsar andra om att använda dem! Det kan även finnas pengar att spara genom att byta elavtal eller elleverantör.

Bil = frihet..och höga kostnader

Se över transportkostnaderna. Att ha bil kostar mer än vad du kanske vill tro. På webbplatsen Bilsvar kan du räkna ut vad det kostar att ha bil och jämför olika bilmodeller med varandra. Du kanske kan cykla eller åka kollektivt istället? Och hyra en bil när du måste använda bil? Hos företag som Kinto kan du hyra per timme.

Elchocker

Spara energi. Du kan påverka dina elkostnader på olika sätt, bland annat genom att till exempel dra ur kontakten till hemelektronik när den inte används och genom att alltid tvätta fulla tvättmaskiner. Lär mer på Energimyndighetens sida för energispartips

Hur ser dina elkostnader ut idag – kan du pressa ned dem genom att byta leverantör? Prova att söka på Elskling.se

För den otursföljde

Se över dina försäkringar. Är du kanske dubbelförsäkrad, eller betalar du för försäkringar du egentligen inte behöver? Det kanske blir billigare med ett annat försäkringsbolag?
Prova att söka efter alternativ på Compricer.

Den som är satt i skuld är inte fri

Se över lånen. Har du många dyra lån? Kolla med banken om du kan samla alla lån till ett lån och samtidigt förhandla dig till en bättre ränta. Du kanske kan byta bank? Prova att göra en sökning på Lendo. Om du är fackligt ansluten så kan ett tips vara att se om ditt fackförbund erbjuder lägre ränta i samarbete med någon bank.

Nej, nu få det räcka!

Inför köpstopp. Testa att leva med inköpsstopp en månad då du bara får handla det som är absolut nödvändigt. Hur mycket pengar kan du spara under en månad?

Träffa kommunens budget- och skuldrådgivare

Alla kommuner är enligt lag är skyldiga att erbjuda kostnadsfri budget- och skuldrådgivning. Om det känns övermäktigt att på egen hand förbättra din privatekonomi kan du alltså vända dig dit för stöd. De hjälper dig då med att få en överblick över din ekonomi och med hur du ska hantera dina skulder. Läs mer och hitta kontaktuppgifter på Hallå konsument

Gå en snabbkurs i privatekonomi – gratis

Finansinspektionen erbjuder en gratis digital e-utbildning om privatekonomi på cirka en timme. Här får du baskunskaper inom en rad ekonomiska områden. Utbildningen är uppdelad i fyra delar: Budget, betala & försäkra, Spara & låna, Pension och Familjejuridik. Se utbildningen här