Vad är ränta-på-ränta-effekten?

Ränta på ränta-effekten innebär att du får avkastning på ditt sparade belopp plus intjänad ränta och på det sättet växer pengarna exponentiellt. Det blir som en snöbollseffekt och gör att även små belopp på sikt kan växa till stora summor.

Tänk dig att du sätter in pengar på ett sparkonto. När du tittar på kontoutdraget efter ett år ser du att du fått ränta på pengarna. Du låter pengarna ligga kvar. Året därpå tittar du på kontoutdraget igen. Nu ser du att du fått ränta igen – inte bara på din ursprungliga insättning utan även på förra årets ränta. Du har då mer pengar vid årets slut. Från första året och på ett par år handlar det kanske inte om så många kronor men efter några år blir effekten påtaglig.

Ränta på ränta kalkylator

Några saker du behöver för att få detta att fungera är :

  • Ränta – ju högre avkastning/ränta per år desto större effekt.
  • Tid – ränta-effekten blir kraftfull när den får jobba i många år.
  • Månadssparande – regelbundet varje månad sätta av pengar till sparande

Negativ ränta på ränta

Det finns även ränta på ränta som kan vara negativ : dina skulder.
Vid en skuld på 10 000 kronor med 5% ränta kommer din skuld efter ett år öka till 10 500 kronor. Nästa år ökar den till 11 025 kronor. Och så fortsätter det sedan..och många i Sverige har skulder med betydligt högre räntor än så.

För att undvika detta så är lösningen enkel : låna inte pengar. Eller i alla fall : låna inte pengar du inte har råd att betala tillbaka.

Relaterat inlägg