Tips på passiva inkomster

Utdelningsfonder, investera i fastigheter, lev på avkastning från värdepapper. Pengarna kommer in regelbundet medan du fortsätter att leva ditt liv som vanligt.

Observera att historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Din investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Låna ut pengar till företag

Med hjälp av företag som Kameo (årlig avkastning 5–15%) kan du investera i lån till företag och fastighetsprojekt och sedan få ränta på pengarna utbetalt varje månad. När låntagaren betalt tillbaka hela beloppet så får du tillbaka din insats. Alla lån via Kameo stöds av säkerhet. För fastighetslån säkerställs oftast lånet av pant i fastighet.

Tessin har ett liknande upplägg. Här kan du som investerare, genom att gå ihop med andra, investera i projekt du tror på och samtidigt få en bra avkastning på ditt kapital. Via Tessin kan du som privatperson investera i fastigheter via crowdfunding och få avkastning på ditt kapital. Att komma igång är enkelt. Allt du behöver göra är att registrera ett konto. Dessutom får du tillgång till en e-bok om fastighetsinvesteringar utan kostnad.

Utdelningsfonder

En utdelningsfond är en fond vars investeringsstrategi är att köpa aktier i företag som betalar utdelning. Du investerar i en fond som sedan regelbundet betalar ut utdelningen. Hur mycket utdelningen ger beror på hur många fondandelar du äger. Om fonden dessutom ökar i värde så tjänar du pengar den vägen med, precis som med ”vanliga” fonder.

Exempel på utdelningsfonder är Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF , XACT Sverige (UCITS ETF) , iShares Core S&P 500 UCITS ETF.

Köp utdelningsaktier

Utdelningsaktier är aktier i de bolag som väljer att dela ut en del av sin vinst till aktieägarna. Vissa bolag har aldrig utdelning, andra bolag delar ut ibland beroende på hur bra verksamheten har gått, och så finns det bolag som i stort sett alltid delar ut pengar, år efter år.

Du kan investera i sådana aktier till exempel genom Nordnet, Avanza eller eToro

Hur mycket ett bolag väljer att dela ut ska bolaget redovisa vid sin årsstämma. Då framgår hur många kronor per aktie som ska delas ut, samt vilket datum utdelningen ska ske. Det är företagets årsredovisning som ligger till grund för beslutet och vanligtvis är det när vinsten är god som utdelningen också har chans att höjas.

För svenska aktier är det vanligt att utdelningarna sker under vårmånaderna omkring april-maj.

Investera i värdepapper

Tiden arbetar för dig när det handlar om aktieplaceringar, och att ju längre placeringshorisont du har, desto bättre odds har du att få en positiv avkastning, även under perioder av osäkerhet och till och med kriser. Aktier är det tillgångsslag som har varit överlägset bäst att äga för en långsiktig investerare. I det korta perspektivet påverkas aktiemarknaden av sentimentssvängningar och likviditet. Men börssvängningar ändrar inte på det faktum att en långsiktig investerare bör ha en stor andel aktier i sin portfölj.

Lär dig mer om sparande i aktier på Nordnets gratis aktieskola

eToro CopyTrader

Låter dig se vad riktiga handlare gör i realtid och kopiera deras affärer automatiskt!

eToro är en nätmäklare som har en funktion där du automatiskt kan kopiera andra framgångsrika traders på börsen. Du kan när som helst börja eller sluta kopiera en användare.

Du kan också ange en Stop Loss för den kopierade affären, lägga till eller ta bort pengar eller pausa den. När du använder CopyTrader, behåller du fullständig kontroll över hanteringen av din portfölj. Välj en handlare att kopiera, eller upp till 100 samtidigt. Du kan när som helst sluta kopiera, pausa och lägga till eller ta bort pengar. Investera din pengar och låt sedan andra sköta handeln.

Klicka här för mer information om hur Copy Trading fungerar.

Avanza Sparkonto+

På tjänsten Sparkonto+ hos Avanza kan du få olika räntor beroende på hur länge du binder upp dina pengar och till vilken partner du knyter kontot;

1,90 % ränta utan bindningstid
3 % ränta med 24 månaders bindningstid
Eftersom ditt sparande räknas in i ditt totala kapital finns det en stor uppsida med den här tjänsten; har du 250 000 SEK i sparkapital och 250 000 SEK i aktier eller fonder räknas dessa ihop till en halv miljon tillsammans.