1. Genom att spara i fonder varje månad kan du uppnå en bättre avkastning över tiden.

Genom att spara i fonder varje månad köper du fondandelar vid olika tillfällen, en eller flera gånger i månaden. Det innebär att du köper andelar både när marknaden går upp och ner. Istället för att lägga en större order vid ett tillfälle, minskar du risken för att värdet på dina fonder ska sjunka genom att sprida dina köp över olika tillfällen.

Genom att använda månadssparande får du fler andelar för dina pengar när marknaden är nere och färre när den är uppe. Detta innebär att du kan uppnå ett bättre genomsnittligt pris över tid.

  1. Du behöver inte bekymra dig över när det är lämpligt att köpa eller sälja.

Många sparare försöker köpa mer när marknaden går upp och sälja när den går ner. Det optimala scenariot är att lyckas ”tajma botten” och köpa fondandelar när de är som billigast. Men genom att spara lite varje månad, istället för att investera en stor summa pengar vid ett enda tillfälle, minskar du risken att köpa andelar när priset är högst. Det är få som lyckas med att tajma marknaden och en fördel med månadssparande är att du köper andelar både när marknaden är hög och när den är låg. Om fonden har sjunkit i värde, kommer du att köpa den till ett lägre pris genom ditt regelbundna sparande.

Det är bäst att inte försöka avgöra om priset på andelar är på en topp eller en botten. Genom att spara regelbundet kommer du att köpa andelar både när marknaden är hög och låg.

  1. Ränta på ränta-effekten gynnar ditt sparande

Inte bara det insatta beloppet kan generera avkastning över tid, utan även din tidigare avkastning kan ge avkastning. Ränta på ränta-effekten leder till en snöbollseffekt som kan vara avgörande på lång sikt!

För att exemplifiera, om du sparar 1 000 kronor varje år i aktiefonder med en avkastning på 7 procent, kommer ditt saldo att vara 1 070 kronor efter det första året. Eftersom avkastningen adderas varje år, kommer du att ha 1 144,90 kronor efter två år. Ränta på ränta-effekten blir mer uttalad för varje år du sparar. Om du börjar spara tidigt kan ränta på ränta-effekten utgöra en betydande del av din avkastning på lång sikt.

  1. Det bidrar till att du kan bevara sinnesfriden

Under perioder av börsoro är det vanligt att känna oro över sitt sparande och agera impulsivt genom att exempelvis sälja av innehav vid fel tillfälle.

Historiskt sett har de som varit långsiktiga i sitt fondsparande och hållit fast vid sin plan under ekonomiska svackor, haft den bästa avkastningen på lång sikt. Det är vanligtvis inte lämpligt att sälja av eller avbryta sitt sparande under de mörkaste tiderna på marknaden.

  1. Du kan vara trygg i vetskapen om att ditt sparande kommer att realiseras

Med ett månadssparande sköter sig ditt sparande självt, vilket sägs vara det bästa sparandet eftersom det faktiskt blir av. Det är enkelt att komma igång och om du behöver pausa sparandet är det enkelt att göra det. Ju tidigare du börjar desto bättre, till exempel när du får ditt första jobb eller när du börjar spara åt dina barn. Men det är aldrig för sent att starta ett månadssparande och efter några år kan ditt regelbundna sparande ha växt till en stor summa.

Starta ett månadssparande idag: kom igång på Nordnet eller Avanza